KRIMIONLINE, KRIMI ZPRÁVY, KRIMI VIDEA, KRIMI PLUS

KRIMIONLINE.cz

KRIMI ZPRÁVY ONLINE

krimi zprávy

ČLÁNKY

Za neoprávněnou sterilizaci žena odškodněna nebude, nárok uplatnila pozdě

Anna Maděrová, která se domáhala písemné omluvy a náhrady nemajetkové újmy za to, že u ní byla před 30 lety v nemocnici ve Znojmě provedena bez jejího souhlasu sterilizace, požadovaných šest miliónů korun nevysoudila, ač v jádru sporu byla úspěšná. Nemocnice se jí musí jen omluvit a zároveň jí uhradit náklady na obhajobu.


Rozhodl o tom ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci, který tak prakticky potvrdil verdikt Krajského soudu (KS) v Brně z loňského 16. června, proti kterému se odvolaly obě zúčastněné strany.

„Nemocnice jednoznačně provedla zásah do osobnostních práv Maděrové. Proto písemná omluva. Nárok na nemajetkovou újmu však uplatnila až poté, co se judikatura ustálila na tom, že toto právo nemajetkové újmy se promlčuje po třech letech. Požadované peníze jí tak nemohly být přiznány. Nemocnice ale pochybila, a tak jsme nově rozhodli, že nemocnice jí musí uhradit náklady řízení před krajským i vrchním soudem,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého vrchního soudu Petr Angyalossy.

Maděrová prodělala sterilizaci spolu s druhým porodem císařským řezem 30. května 1982 bez svého vědomí a souhlasu. Následně až 1. června 1982 ji zdravotní sestra požádala o podpis prohlášení, že souhlasí s provedením sterilizace, s tím, že se jedná pouze o formalitu, přičemž o tomto zákroku nebyla úplně a přesně informována.

V roce 1986 pak uzavřela druhé manželství a s novým partnerem si přáli mít děti. Nemohla však otěhotnět a až po několika vyšetřeních se dozvěděla, že důvodem je její sterilizace. Otěhotnět se jí nepodařilo ani po mikrochirurgické operaci, ani po dvojím umělém oplodnění.

Řádného poučení o sterilizaci se jí prý dostalo až v rámci řízení vedeného ombudsmanem, kdy se teprve dostala ke své zdravotnické dokumentaci.

U vrchního soudu se žena domáhala přiznání požadované nemajetkové újmy, případně vrácení věci krajskému soudu. Poukázala především na to, že námitka promlčení vznesená nemocnicí je v rozporu s dobrými mravy a že KS uznal, že její žaloba je důvodná.

Nemocnice Znojmo zase požadovala zamítnutí žaloby s tím, že sterilizace Maděrové byla provedena v souladu se zákonem, neboť byla indikovaná, prováděná při císařském řezu a současně v akutním případě, kdy není nutná písemná žádost pacientky ani souhlas odborné lékařské komise. Argumentovala i tím, že žena se o smírné řešení případu nikdy nesnažila, ale naopak vždy aktivně vystupovala ve zcela opačném duchu.


(Zdroj: Krimi Zprávy Znojmo)


krimi pátrání

PÁTRÁNÍ PO OSOBÁCH


ČORBA LADISLAV
* 18.3.1963 hledaný

DUCHOŇ KAREL
* 19.1.1990 hledaný

FILIP MIROSLAV
* 28.12.1955 pohřešovaný

ILIEVA MARIA METODIEVA
* 16.11.2007 hledaná

JANDOVÁ KATEŘINA
* 23.8.1991 hledaná

KMOCH PAVEL
* 8.6.1971 hledaný

LOKAJÍČEK LADISLAV
* 20.3.1999 hledaný

POPOVICI MARK
* 5.11.2018 pohřešovaný

RAETHER MICHAL
* 17.10.1986 pohřešovaný

RAKAŠ PATRIK
* 13.1.1993 hledaný

ŠIMKOVÁ KLÁRA
* 30.11.2006 hledaná

(Zdroj: Policie ČR www.policie.cz)

krimi zprávy

KRIMIONLINE.cz

Praha Brno Ostrava Plzeň Liberec Olomouc Ústí nad Labem České Budějovice Hradec Králové Pardubice Havířov Zlín Kladno Most Karviná Opava Frýdek-Místek Karlovy Vary Teplice Děčín Jihlava Chomutov Jablonec nad Nisou Přerov Prostějov Mladá Boleslav Česká Lípa Třebíč Třinec Tábor Znojmo Příbram Cheb Orlová Kolín Trutnov Písek Kroměříž Šumperk Vsetín Valašské Meziříčí Litvínov Uherské Hradiště Hodonín Český Těšín Břeclav Krnov Litoměřice Sokolov Nový Jičín